Klimaatwinkel
Extreme neerslag

Extreme neerslag

Bescherm je huis tegen extreme neerslag.

Klimaatwinkel
Extreme neerslag

Extreme neerslag

Bescherm je huis tegen extreme neerslag.

Voorkom wateroverlast

Laat je niet verrassen en voorkom wateroverlast.

Gebruik waterdichte deurmatten

Vochtige vloeren kunnen kromtrekken, schimmelen of vlekken krijgen. Een waterdichte deurmat helpt om dit te voorkomen door water te absorberen en tegen te houden.


Sluit ramen en deuren

Zo ben je beschermd tegen onverwachte regenbuien en overtollig water in je huis.


Check je dakpannen

Vervang beschadigde dakpannen. Ontbrekende of losliggende nokpannen kun je met cement vastzetten of met een flexibele mortel. Nokpannen zijn dakpannen die de nok afdekken.


Zorg dat je dakgoten schoon zijn

Haal ophopend vuil en bladeren weg, zodat het water goed afgevoerd wordt.


Verwijder mos en algen van je dakpannen

Doe dit met een hogedrukspuit of borstel. Behandel de pannen daarna met een moswerend of mosdodend product. Tot slot kan je de dakpannen nog behandelen met een vochtwerend product. Mos en algen kunnen vocht vasthouden of de structuur van het dak aantasten. Hierdoor neemt het risico op lekkage toe.


Zorg voor hoogteverschillen in de tuin

Hoogteverschillen zorgen ervoor dat het regenwater bij een stevige bui niet je huis inloopt. Dit doe je door het terras aan huis iets hoger aan te leggen dan het groen in je tuin.


Zorg voor goede afwatering

Zorg voor een goede afvoer van overtollig water in je tuin om overstroming te voorkomen. Dit kan door greppels of drainagebuizen te installeren.


Beperk wateroverlast door grondwater

Aan een hoge grondwaterstand in de kelder of kruipruimte kun je niet altijd iets doen. Bijvoorbeeld als dit door extreme neerslag komt. Schade door grondwateroverlast is niet verzekerd.

Maak je keldermuren waterdicht

Je kunt je keldermuren op verschillende manieren waterdicht maken. Spuit de keldermuren in met waterbestendige hars of gel. Dit wordt injecteren genoemd. Maak de buitenkant van de kelder waterdicht met kunststof of bitumen (een plakkerige stof die voornamelijk bestaat uit complexe mengsels van koolwaterstoffen) of dicht de kelder af met stucwerk.


Bescherm je spullen

Heb je een kelder of souterrain? Zorg er dan voor dat spullen niet direct op de vloer staan, maar plaats ze op een verhoging zoals pallets, bakstenen of houten blokken. Bij hevige regenval kan een kelder namelijk alsnog onder water komen te staan. Het is verstandig om waardevolle spullen elders op te bergen om schade te voorkomen.


Wel of niet verzekerd?

Wel verzekerd

Schade door regen, sneeuw, hagel, sneeuwdruk en waterdruk.

Schade aan de inboedel in de tuin op het erf, balkon of dakterras door hagel als de inboedel bedoeld is om alleen in de tuin te gebruiken. Bijvoorbeeld een tuinset.


Niet verzekerd. Schade die is ontstaan:

doordat regen, sneeuw en hagel de woning binnendringt door ramen, deuren, lichtkoepels of luiken die openstaan.

aan kozijnen, dakgoten en afvoerleidingen van daken.

door vocht dat door schoorstenen, muren, vloeren, tegels, een vloerafwerking of een muurafwerking komt; De schade is wel verzekerd als de oorzaak in een andere woning zit.

door vocht dat door voegen, vloer- en muurafwerking of kitnaden komt. De schade is wel verzekerd als de oorzaak in een andere woning zit.

doordat regen, sneeuw en hagel de woning binnendringt door bouwfouten of constructiefouten van of in de woning.

door slecht of achterstallig onderhoud van of aan de woning.

door slijtage of veroudering.

door grondwater.

in de tuin, op het erf, balkon of dakterras door regen, sneeuw, sneeuwdruk en waterdruk; De tuin is alleen verzekerd bij schade door hagel. Hagelschade aan planten, struiken en bomen is nooit verzekerd.

dakgoten is alleen verzekerd door sneeuwdruk en hagel.

aan kleren en schoenen die verzekerde draagt op het moment van schade.

Oplossingen tegen wateroverlast

Wist je dat...

...in Nederland jaarlijks zo’n 80 tot 100 millimeter meer regen valt dan in de jaren '50? Dit zorgt voor grotere waterafvoeren via de rivieren, wat het risico op overstromingen vergroot, vooral in de wintermaanden wanneer er veel neerslag valt.

...in de zomermaanden hagel veel groter wordt en levensgevaarlijk kan zijn?

...door de klimaatverandering de kans op zomerbuien toeneemt?

...wij de meeste meldingen van schade door extreme neerslag zien in december en januari?

Meer thema's

Direct naar

Voorkom wateroverlastBeperk wateroverlast door grondwaterTips van oma ApeldoornWel of niet verzekerd?Oplossingen tegen wateroverlastWist je dat...Meer thema's



PrivacyDisclaimer

Centraal Beheer is onderdeel van Achmea