Klimaatwinkel
Hitte

Hitte

Wat je kunt doen bij hitte.

Hitte

Wat je kunt doen bij hitte.

Wat je kunt doen tegen hitte

Lees hieronder wat jij kunt doen om hittestress en schade te voorkomen.

Wip de tegels in je tuin

Als je tegels vervangt door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen wordt je tuin koeler op warme dagen en ook nog eens veel mooier. Ook is het dan een fijne plek voor dieren en insecten. Wip jij de tegels in je tuin? Meld je dan aan voor het NK Tegelwippen. In dit kampioenschap strijden gemeenten met elkaar en wordt heel Nederland uitgedaagd tegels te vervangen door groen. Dit jaar start het NK Tegelwippen op 21 maart en loopt tot en met 31 oktober.


Lucht je huis ’s ochtends en ’s avonds

Dan is het koeler dan overdag. Zet in de vroege en late uren ramen en deuren tegen elkaar open. Zo waait het lekker door.


Zorg voor zonwering aan de buitenkant van je huis

Gebruik je zonnescherm of rolluiken. Als de warmte eenmaal binnen is, krijg je het moeilijk naar buiten. Geen buitenzonwering? Doe dan je gordijnen of lamellen dicht. En houd het hoofd vooral koel.


Houd je ramen en deuren overdag dicht

Zo houd je de warmte buiten.


Zet je apparaten uit

Apparaten zoals lampen, laptops, ovens en televisies worden warm als je ze gebruikt. Zet ze als het even kan daarom uit.


Maak een goedkope ‘airco’

Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor je ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.


Pak je rust

Probeer je ritme zoveel mogelijk aan te passen aan de hitte. Pak je rust op het heetste moment van de dag. Houd ook kwetsbare mensen en ouderen een beetje extra in de gaten. Niet iedereen kan goed tegen warmte.


Isoleer je huis

Zorg voor goede spouwmuur-, vloer- en/of dakisolatie en HR++ glas, triple glas. Of plaats een groen dak. Goede isolatie zorgt in de winter voor een lekker warm huis. Een groen dak beschermt je woning onder andere tegen hitte en extreme regen.


Plant veel groen rondom je huis

Een boom of een struik voor je huis zorgt voor meer schaduw. Heb je je tegels eruit gewipt? Zet er dan planten voor in de plaats. En wist je dat je tegels net zoveel moet onderhouden als groene stukken in de je tuin? Daarvoor hoef je dus niet voor alleen tegels te kiezen in je tuin.


Voorkom schade door hitte

Hitte kan ook voor schade aan je huis zorgen. Hieronder een aantal tips om dit te voorkomen:

Let op de verf op je kozijnen

Het schilderwerk op je kozijnen kan beschadigen door hitte. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in de verf. Regent het eindelijk? Dan kan het regenwater door de scheurtjes het houtwerk bereiken. Hierdoor kunnen je kozijnen rotten.


Controleer je dakgoot en je dak regelmatig op scheuren

Door de hitte kunnen aanhechtingspunten van zinken dakgoten scheuren. Dat geldt ook voor de bekleding van platte daken. En sta je toch boven op de ladder? Verwijder dan de bladeren uit de dakgoot. Zo voorkom je dat je waterschade krijgt.


Check je huis op verzakkingen

Door hitte wordt de bodem droger. Hierdoor kan je woning verzakken. Soms staat je huis dan scheef. Of zie je grote scheuren in de gevel en dragende muren. Twijfel je hoe het zit met jouw fundering? Laat het op tijd checken om grote en dure schades te voorkomen. Let op: Funderingsschade door droogte is niet te verzekeren!


Wel of niet verzekerd?

Je doet je best om je huis te beschermen tegen de gevolgen van hitte. Toch ontstaat er soms schade. Beter ben je dan goed verzekerd.

Wel verzekerd

Schade door brand is verzekerd. Ook schade door blussen is verzekerd. Brand is een vuur dat uit zichzelf groter kan worden en samengaat met vlammen. De brand vindt buiten een haard plaats. Ook schade door broeien, schroeien, smelten, zengen of verkolen is verzekerd.

Dit geldt ook voor schade die u maakt om erger te voorkomen. Bijvoorbeeld als u een ruitje intikt om naar binnen te kunnen.


Niet verzekerd

Schade in de tuin, op het erf, balkon of dakterras door broeien, schroeien, smelten, zengen of verkolen is niet verzekerd.

Schade door scheuren in zinken dakgoten die zijn ontstaan in loop van de tijd door warme en koude verschillen. Zomers overdag heet en 's avonds koud. Dit ontstaat door veroudering en behoort tot het onderhoud van de woning en is daarom niet verzekerd.

Oplossingen tegen hitte

Wist je dat...

...de warmste dag ooit gemeten in Nederland in 2019 was? Het was toen 40,7 graden celsius

...5 tot 9% van de schadegevallen wordt veroorzaakt door hitte?

...hitte het risico op overstromingen kan vergroten? Extreme hitte in combinatie met hevige regenval kan leiden tot snel stijgende waterstanden. Door de droogte kunnen de bodem en rivieren het water minder goed vasthouden, wat overstromingen kan veroorzaken.

Meer thema's

Direct naar

Wat je kunt doen tegen hitteVoorkom schade door hitteTips van oma ApeldoornWel of niet verzekerd?Oplossingen tegen hitteWist je dat...Meer thema's



PrivacyDisclaimer

Centraal Beheer is onderdeel van Achmea